Julier Pass

3 / Juliertrasse (Elvetia)
munte, zona alpina
Tiefencastel - Silvaplana
2284 m
43 km
asfalt: foarte bun
1200 m
60 - 70 km/h
descriere drum

Julierpass este mai putin cunoscut printre motociclisti dar merita traversat. A fost renovat intre 1935-1940 si este prima trecatoare montana din alpi care a fost asfaltata. Fiind o legatura importanta soseaua e deschisa in tot timpul anului dar pentru a nu avea surprize puteti verifica starea drumului pe site-ul http://alpen-paesse.ch/

De la Tiefencastel drumul incepe sa urce usor de-a lungul unui rau. Se trece prin statiunea de ski, Savognin apoi drumul continua in acelasi fel: curbe largi, curbe mai stranse si linii drepte. Dupa vreo 20km apar primele ace de par care ne duc pe barajul Marmorera un loc numai bun pentru un popas. De aici se poate admira lacul cu acelasi nume precum si muntii ce urmeaza sa-i traversam.
Drumul urmareste malul drept al lacului apoi urca in continuare destul de lin si fara prea multe curbe. Pe nesimtite ajungem la 2000m altitudine si de aici incepe urcusul final ceva mai abrupt si ca o serie de ace de par. Ca senzatie drumul aduce destul de mult cu Transfagarasan-ul: mai intai lacul apoi drumul serpuit de dupa lac iar la sfasit seria de ace de par ce pot fi admirate din varful trecatorii.
Imediat dupa ce trecem de semnul cu altitudinea maxima de 2284m, incepem sa coboram. Coborarea e destul de placuta, cateva ace de par apoi niste linii mai drepte apoi iar cateva ace de par si ai impresia ca esti pe un circuit de curse.

Ultimii 10 kilomnetri sunt destul de lipsiti de curbe apoi chiar inaite de Silvaplana mai intalnim cateva ace de par si o coborare destul de brusca si am terminat. Pe aceasta ultima coborare s-a inceput lucrul la un tunel si traficul este putin ingreunat.

Peisaj:
Suprafata drumului:
Experienta:
imagini
DSC_2472
DSC_2472

press to zoom
DSC_2474
DSC_2474

press to zoom
DSC_2455
DSC_2455

press to zoom
DSC_2472
DSC_2472

press to zoom
1/11
video

Trasee excursii

Trasee excursii