Alba-Iulia
Jidvei
Arieseni
Petrosani
Sebes

Traseul uneste cateva drumuri extrem de pitoresti din sudul Muntilor Apuseni si din zona Muntilor Parang: Transalpina, drumul dintre Obarsie si Petrosani sau Cheile Valisoarei.

676km
Cramele Jidvei

1

Alba-Iulia
315 km

ziua 1:

Am propus ca punt de pelcare orasul Alba Iulia pentru ca aici merita sa stati macar o zi si sa vizitati centru istoric al orasului, proaspat renovat. De aici ne vom indrepta spre est si vom strabate dealurile domoale din tara Tarnavelor. Apoi ne vom intoarce catre Vest  si in scurt imp vom ajunge la Turda unde va puteti opri sa vedeti salina sau sa explorati Cheile Turzii.

O vom lua apoi catre Sud, pentru a putea intra pe drumul ce strabate cheile Valisoarei si pentru a putea vizita satul Rimetea, de curand introdus pe listele UNESCO. Apoi vom intra pe valea raului Aries si de aici vom merge in amonte pana in Arieseni unde putem innopta. Recomandarea mea e sa incercati sa ajungeti cat mai devreme in zona Arieseniului pentru a avea timp sa vizitati si ghetarul de la Scarisoara sau pestera Poarta lui Ionele

Alba-Iulia
Blaj
Salina Turda
Cheile Turzii
Rimetea
Cheile Valisoarei
Pestera Poarta lui Ionele
Ghetarul Scarisoara

2

Arieseni
361 km

ziua 2:

De la Arieseni, primul lucru pe care il avem de facut este sa traversam spectaculosul drum dintre Vartop si Baita: zeci de curbe seprentine in decorul splendind al Apusenilor. 

La stei viram la stanga pe DN76 catre Deva. Soseaua ar fi placuta si relaxanta pentru ca relieful ese unul cu delaluri si paduri dar din pacate aceasta sosea este in reparatii de mai bine de 10 ani.

La Deva puteti sa urcati la cetate apoi in Hunedoara nu ratati Castelul Huniazilor. Mai departe ne indreptam catre Petrosani de unde vom intra pe valea raului Jiet catre Obarsia Lotrului. Din nou avem parte de un drum extrem de prost dar cu potential foarte mare datorita peisajului montan extrem de spectaculos.

De la Obarsia Lotrului vom intra in soseaua Transalpina si o vom lua catre Nord. Daca mai aveti timp, puteti da o fuga pana la Ranca pentru a parcurge segmentul cel mai spectaculos al Transalpinei: Pasul Urdele.

Transalpina se termina la Sebes iar de aici mai sunt doar cativa kilometri pana la Alba-Iulia.

Gorunul lui Horea
Cetatea Deva
Castelul Huniazilor
Biserica Evanghelica Sebes
Transalpina
Biserica Strei
DSC_9976
DSC_9976
press to zoom
DSC_9981
DSC_9981
press to zoom
DSC_9980
DSC_9980
press to zoom
DSC_9979
DSC_9979
press to zoom
1/2
DSC_9946
DSC_9946
press to zoom
IMG_0032
IMG_0032
press to zoom
DSC_6089
DSC_6089
press to zoom
DSC_6092
DSC_6092
press to zoom
1/2

-

Alba-Iulia

Trasee excursii

Trasee excursii