Trasee excursii

Trasee excursii

Gavia Pass

SP29 (Italia)
munte, zona alpina
Bormio - Ponte di Legno
2652 m
44.5 km
asfalt: bun, in zona de varf asfaltul este destul de denivelat
1250 m
50 - 60 km/h
descriere drum

Gavia Pass este situat in parcul national Stelvio, in nord-vestul Italiei in apropiere de granita cu Elvetia. Diferenta de nivel dintre vale si varf este de 1636m, altitudinea maxima este de 2652m si exista portiuni de drum cu panta de pana la 16%.

Venind dinspre Bormio drumul urmareste cativa kilometri valea raului Frigidolfo pana in statiunea de ski Santa Caterina Valfurva. Imediat dupa iesirea din statiune drumul se ingusteaza si incepe un urcus prin padure cu multe serpentine pe langa partiile de ski. Dupa vreo 10 ace de par suntem deja la peste 2000m altitudine si soseaua inca urca dar acum megem de-a lungul versantului estic al muntelui Gavia. Daca parcurgeti drumul in luna Iunie inca mai este destul zapada si pe langa drum si pe muntii din imprejurimi.

Segmentul de drum din varful trecatorii este destul de valurit, cu cateva gropi dar peisajul este impresionant. La capatul acestei zone cu curbe largi si panta relativ mica, se ajunge in varful trecatorii la o altitudine de 2652. Aici se poate face un popas la cabana Bonetta.

Coborarea spre Ponte di Legno incepe cu o serie de curbe foarte stranse cu potiuni de asfalt pe alocuri foarte prost. De aici privelistea este superba mai ales inspre Lacul Negru (Lago Nero). Urmeaza un tunel slab luminat, apoi drumul coboara pe lateralul unui versant pentru cativa kilometri. Ultima parte a coborarii se face pe un drum foarte ingust cu un asfalt ca'n palma cu inca vreo 10 ace de par. Inainte de ultimele serpentine drumul se lateste la 2 benzi apoi se intra in localitate.

Eu am parcurs drumul la inceputul lunii Iunie, dimineata la prima ora si pe cei 44 de kilometri ai drumului am intalnit o singura masina si vreo 2 motociclete, deci daca vreti sa va faceti de cap pe sosea, va recomand sa va cazati in apropiere si sa va treziti devreme.

Peisaj:
Suprafata drumului:
Experienta:
imagini
DSC_2517
DSC_2517

DSC_2523
DSC_2523

DSC_2506
DSC_2506

DSC_2517
DSC_2517

1/8
video