Trasee excursii

Cheia

DN1A
munte, zona de deal
Sacele - Cheia - Valenii de Munte
1250 m
75 Km
Asfalt: bun cu unele zone denivelate sau in lucru
400 m
70 - 90 km/h
descriere drum

Drumul DN1A sau Pasul Bratocea este cunoscut de toti motociclistii sub numele de "Cheia" sau "Pe Cheia" si este probabil cel mai popular drum printre motociclistii din Bucuresti din doua motive: este cel mai rapid de accesat din Bucuresti si are asfaltul relativ bun. Atentie!: intre lacul Maneciu si Brasov nu exista nicio benzinarie.

 

Segmentul 1 - viteza medie de parcurgere 80-90 km/h:

Venind dinspre Brasov se ocoleste satul Sacele pe noua centura si apoi se intra pe DN1A. Prima parte a traseului ne duce pe langa lacul de acumulare Sacele apoi trecem pa langa restaurantul Il Refugio, unul dintre punctele preferate de popas pentru cei care trec pe aici. Asfaltul este excelent, nu exista localitati. Drumul este putin serpuit cu curbe destul de largi si urca usor. Incet incet intram in munti, incepe si padurea si drumul devine mai serpuit. Sunt curbe care pot fi negociate cu 60-90km/h.

Segmentul 2 - viteza medie de parcurgere 60-70 km/h:

Dupa aproximativ 24km incepe urcusul pe Pasul Bratocea. Cateva curbe mai stranse, cateva mai largi si se ajunge in cel mai inalt punct al trecatorii si se trece in Judetul Prahova.

De aici incepe coborarea care este mult mai brusca decat urcarea: dupa cateva sute de metri de la granita intre judete incep o serie de 13 ace de par. Odata ce am coborat aceasta portiune, drumul revine la aspectul de dinainte de coborare: curbe largi intercalate cu cateva mai stranse si in cativa kilometri ajungem la Cheia.

Segmentul 3 - viteza medie de parcurgere 70-80 km/h:

De la Cheia mai exista o portiune de aproximativ 20km in care nu exista localitati si drumul serpuieste frumos prin padure. Se trece de lacul Maneciu (atentie! exista o portiune mica de drum unde se lucreaza si este instalat un semafor) apoi drumul este preponderent prin localitate. Mai exista cateva portiuni cu niste curbe destul de stranse si chiar cateva serpentine dar din pacat ca sunt in localitate.

 

Pentru cei care stau in orasele din zona recomand o tura pe Cheia si cu intoarcere pe Siriu-Nehoiu-Valenii de Munte.

Peisaj:
Suprafata drumului:
Experienta:
imagini
IMG_1478
IMG_1478

press to zoom
DSC_2956
DSC_2956

press to zoom
IMG_3214
IMG_3214

press to zoom
IMG_1478
IMG_1478

press to zoom
1/5
video